Blog

Mindful met je baby

Na de komst van je baby  verandert er van alles in je leven. Je bent ineens fulltime ouder, dat is soms even wennen. Het krijgen van een baby brengt, naast het grote gevoel van geluk dat je kunt ervaren, drukte, onrust en zorg met zich mee. Soms zijn er emoties (vooral als drukte, ‘gebroken nachten’ of stress rondom slapen of huilen van de baby je opbreken) en heeft je hormoonhuishouding nog wat tijd nodig om zich te reguleren. Dan heb je ongestoorde tijd met je baby nodig om alles op zijn plek te laten vallen.

Feit is… Een totaal van jou afhankelijk mensje maakt dat je een soort  ‘hooggevoeligheid’ ontwikkelt. Je kijkt, bent alert en reageert op alle prikkels en signalen die je baby afgeeft.  Heeft  de kleine honger? Een natte luier? Slaap? Je bent puur sensitief: ervaart alles  intenser, voelt sterk mee en raakt ook sneller overprikkeld dan je misschien gewend bent van jezelf. Kortom: je leven is een stuk drukker en voller met een baby en je hebt zorgen die je eerder nog niet kende. 

Lees verder onder de foto..

Alles verandert in je/jullie leven. De komst van je baby betekent ook de ‘geboorte’ van een ouder, en een gezin. Je oude leventje komt niet terug en het is niet meer dan normaal dat dit wat aanpassing vraagt van jou/jullie. Laat als kersverse ouder stress en alles wat er ‘moet’ niet tussen jou en het genieten komen. Het is het waard om te genieten van kleine dingen en maar gewoon te accepteren hoe  je je soms voelt na de geboorte van je baby.

Wat je kunt doen:
Accepteer aangeboden hulp. Bijvoorbeeld mensen die voor jullie willen koken, boodschappen doen, stofzuigen, noem het maar op. Of even op de baby willen passen zodat je iets voor jezelf kunt doen. Al is het alleen maar een ontspannen bad.

Neem vooral tijd voor genieten en ontspannen! Hoe doe je dat? Soms tussendoor even ‘op adem komen’, jezelf rust gunnen, een minuut bewust ontspannen ademen en je aandacht focussen kan al het grote verschil maken. Als de baby slaapt, je to-do lijst laten liggen en ook zelf rust nemen. Kies momenten en activiteiten om even niet te zorgen maar te genieten samen met je baby. 

Voor na de geboorte van je kindje zijn er lessen die je online (op een tijdstip dat jou uitkomt) kunt doen.  Dit lessenpakket is gratis bij het lespakker zwangerschapsyoga en/of de dagcursus hypnobirthing:

   • Fit na de geboorte –  les die je al vanaf de eerste dagen kunt meedoen
   • Fit na  6 weken –  mindful yoga om rustig aan je lichaam te sterken en te genieten van ontspanning
   • Samen met je met je baby 2 lessen (mam &) baby yoga
   • Samen met je baby 2 lessen babymassage

Andere stressfactoren

 • Onrust in je lijf en spanning in je hoofd kan ongemakken opleveren. Tijd nemen om te relaxen na je zwangerschap kan jouw gevoel van kalmte, rust en welzijn verhogen.
 • En…zijn er andere zaken die je onrustig of gestrest maken?  In gezin, familie , op het werk?  Na de geboorte kan het de interactie tussen jou en je baby verstoren waardoor je minder kunt genieten of openstaan voor wat er is. Je kunt leren aandachtig te zijn met jezelf en je baby en goed voor jezelf zorgen zodat je weer voldoende emotioneel beschikbaar voor je baby en je de baby een veilige basis geeft. Je kunt een afspraak maken voor persoonlijke begeleidingmindfulness training (persoonlijk) of mindful yoga.

Interesse? Mail of bel me 06 2522 0552.

Blogs

Vind je onderstaande blogs misschien ook interessant?

Hoe ervaar je de online lessen?

Dat was de vraag die ik enkele zwangere vrouwen stelde toen ik door de corona maatregelen in maart 2020 schakelde naar online lesgeven. Benieuwd naar de ervaringen? 

De essentie ontspannen, minder stress en meer genieten.

Mindful wordt nogal eens verward met mindfull. Kenmerken van een mind full (=vol hoofd)  zijn o.a: je opgejaagd voelen, piekeren, slecht slapen, slechte(re) concentratie, snel moe, geen energie, kort lontje.  Kenmerken van mindful (=rust in je hoofd ): je rustig voelen, …