Blog

De essentie ontspannen, minder stress en meer genieten.

De sleutels daarbij? Aandacht, Beweging en Compassie. Werken aan jezelf, je lichaam en geest: de stressknop leren hanteren in de vorm van Mindfulness, Mindful Yoga en een Gezonde Mindset en Levensstijl. Mindful Moves is een plek waar het samenkomt met aandacht voor alle leeftijden, verschillende levens- en werksituaties en voor (aanstaande) ouders.

Wat betekent mindful?
Mindful wordt nogal een verward met mindfull. Kenmerken van een mind full (=vol hoofd) o.a. het je opgejaagd voelen, piekeren, slecht slapen, slechte(re) concentratie, snel moe, geen energie, kort lontje. Vaak ook lichamelijke klachten. Kenmerken van mindful (=rust in je hoofd ): je rustig voelen, bewust van je keuzes, meer geconcentreerd, hoofd- en bijzaken beter kunnen scheiden, bewuster omgaan met keuzes waardoor je energie overhoudt, meer kunt genieten en lekkerder in je vel zitten.

Ik heb juist weinig energie en tijd. Hoe kan mindfulness dan helpen?
We zijn gewend om altijd maar bezig te zijn.We schieten ’s morgens meteen in de “doe-stand”, leven in ochtend- deadline-, werk-, relatie- en omgevingsstress én stress veroorzaakt door innerlijke drukte. Al is het alleen al ons to-do lijstje, het plannen en alles wat ‘belangrijk’ is dat gedaan moet worden. En dit dag na dag na dag… met als gevolg dat tweederde van de Nederlanders na het werk geen energie meer heeft. Niet in staat de stressknop naar believen ‘uit’ te zetten. Er is gezonde stress. Het genieten van een uitdaging is daar een voorbeeld van.

Lees verder onder de foto..

Als je in de dagelijkse leven al niet kunt ontspannen
Hoe doe je dat dan als ontspanning en rust bewaren zo belangrijk is?Als je kunt schakelen en na een stressvolle actie kunt ontspannen, dan herstel je en blijf je energiek en fit.

Helaas verliezen we energie en vitaliteit door maar door te gaan. Heb je stressklachten, dan ben je min of meer ‘uit evenwicht’. Onze gedachten razen door, ons lijf is gespannen. Kortom…we slagen er niet in optimaal energiek en vitaal aan de dag te beginnen. Laat staan om na een drukke werkdag nog vitaal te zijn!

Stressklachten hebben een belangrijke functie: ze zijn de eerste signalen dat je teveel hooi op je vork neemt. De neiging om signalen te negeren, zijn zeker niet helpend. Harder gaan werken als het werk je boven het hoofd stijgt is begrijpelijk, maar niet wenselijk. Het is het tegenovergestelde van wat je zou kunnen doen om werkstress en uiteindelijk een burn-out te voorkómen. Juist als je teveel op je bord hebt is het belangrijk om momenten van ontspanning in te lassen. Het klinkt simpel…maar als stress ons gewoontepatroon is geworden is het knap lastig, soms onmogelijk, om de stressknop naar keuze ‘aan of uit’ te zetten. Mindfulness biedt je handvatten om de stressknop te leren hanteren.

Wat levert Mindful yoga en Mindfulness me op?
Vewacht geen ‘quick fix’ . Je leert door te oefenen en de ideeën achter ‘mindful moves’ te gaan begrijpen en in de praktijk te gaan toepassen, De grote ‘winst’ van Mindful in het leven staan is dat je stressbestendig bent, vanuit kalmte, evenwicht, je bewust bent van je keuzevrijheid. In het dagelijks leven, relaties, je werk en in moeilijke en stressvolle situaties.

Enkele aantrekkelijke bij-effecten
1.Je wint aan tijd. Oefenen is geen verloren tijd zoals veel mensen denken. Je wint zelfs aan tijd omdat je in allerlei situaties, bij geregelde oefening in je leven van alledag, helder en alert aanwezig bent waardoor je hoofd- en bijzaken beter kunt scheiden. Het biedt een natuurlijk tegenwicht en draagt bij aan meetbare vermindering van stress, het voorkomen van burn-out en lichamelijke klachten.

2. Meer rust en plezier. Deelnemers ervaren vaak meer rust, plezier, minder pijn en ontdekken hierin een enorme verrijking in hun leven. Mensen die de wens hebben ‘gelukkiger’ te willen zijn of mensen die veel tobben of piekeren kunnen baat hebben , evenals mensen die het moeilijk vinden zich te concentreren en last hebben van stress en/of slecht slapen.

Is het iets voor mij?
Spanningsklachten en onverklaarbare lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld hyperventilatie, burnout, maag- darm problemen, spanningshoofdpijn, angstklachten, of een gevoel van disbalans, zijn het type klachten waar je via individuele begeleiding en/of door deelname aan de groepslessen, vermindering van klachten en aanzienlijke verbetering in je gezondheid en welbevinden kunt brengen. Het doel is om vanuit je kracht, je klachten te verhelpen; weer in balans terug te komen door middel van nieuwe inzichten en nieuwe gedragspatronen die eerder niet binnen je bereik lagen.

Omdat alle oefeningen praktisch toepasbaar zijn in je leven, relaties en werk, zul je snel merken dat de voordelen van mindful leven erg praktisch zijn. Ervaren en inzicht gaan hand in hand!

Blogs

Vind je onderstaande blogs misschien ook interessant?

Hoe ervaar je de online lessen?

Dat was de vraag die ik enkele zwangere vrouwen stelde toen ik door de corona maatregelen in maart 2020 schakelde naar online lesgeven. Benieuwd naar de ervaringen? 

Mindful met je baby

Na de komst van je baby verandert er van alles in je leven. Je bent opeens fulltime ouder. Soms even wennen. Het krijgen van een baby brengt drukte, de onrust en zorg met zich mee. Dit naast het grote gevoel van geluk dat je kunt ervaren. Maar soms gebeurt er zoveel…