Mini bevalcursus Samen Ontspannen bevallen

Jullie zien mogelijk tegen de bevalling op. Het is vooral het onbekende, soms ervaringen en mogelijk de verhalen van anderen die onnodige, extra twijfels en angsten oproepen.

Fijn dat je goed voorbereiden, enorm helpend is om de bevalling positief te beleven! De partner heeft hierin een belangrijke rol. Een rol die vaak onderschat wordt maar enorm waardevol is en… bijdraagt aan een ontspannen bevalling!

Wat maakt je blijer dan met vertrouwen uitzien naar de geboortedag van jullie kindje?

o    Van  samen zijn en ontspannen bevallen?

o    Veel tips horen die je kunt toepassen?

o    Weten hoe je er voor haar kunt zijn (!)

o    En weten hoe haar te helpen ontspannen?

Kortom… beiden goed voorbereid te zijn voordat de bevalling zich aandient?

In deze mini bevalcursus (de partnerles) krijgen jullie alle handvatten aangereikt om je optimaal voor te bereiden. In 2 uurtjes praktisch samen oefenen en handige, praktische tips krijgen. Uiteraard ontvangen jullie een uitgebreide reader zodat je thuis verder kunt met de voorbereiding op de geboorte van jullie kindje.

Partner:

Partners kunnen veel meer doen dan jullie beiden denken! Samen op zoek naar wat werkt, je laten informeren, keuzes maken in betrokkenheid en weten wat je kunt doen. Zowel praktisch als emotioneel en haar ‘rots in de branding’. Het hoort allemaal bij een goede voorbereiding.

Weten wat je ongeveer kunt verwachten, ook al is elke bevalling uniek. Of het nu de eerste, tweede of misschien zelfs derde bevalling is!  Want eerlijk is eerlijk….Het is lastig écht aanwezig te zijn als haar steunpunt als je zelf in een emotionele achtbaan getrokken wordt. Je draagt die spanning en onzekerheid over op haar waardoor de kans op een ontspannen bevalling en fijne ervaring, minder vanzelfsprekend wordt.. Tijdens de bevalling is het vertrouwen in je rol, je aanwezigheid, het teamgevoel, de steun en de kracht die je haar geeft van cruciaal belang voor haar!  Een goede voorbereiding vergroot de kans op een fijne ervaring én laat ook de overgang naar het ouderschap soepeler verlopen. Dat geeft een stevige basis voor de start van fantastisch ouderschap.

Zij:

Tijdens de wekelijkse lessen “Stralend zwanger en ontspannen bevallen” wordt al veel aandacht besteed aan ontspanning. Kunnen ontspannen is een van de belangrijkste zaken bij bevallen. Dat betekent dat het ‘bevallingslichaam’ optimaal haar werk kan doen waardoor spieren ontspannen, weeën effectiever zijn en de lichaamseigen pijnstillers een ‘boost’ krijgen.

Ook leer je tijdens de wekelijkse lessen, lichaamsgerichte oefeningen om je lichaam  soepel, veerkrachtig en sterk te houden, jullie kindje  in een optimale positie te brengen, weten welke bevalhoudingen fijn zijn en het bekkengebied te openen: ruimte gevend aan de baby en zo het geboorteproces te ondersteunen.

Deze mini bevalcursus/partnerles geeft jullie handvatten om te weten wát je kunt doen om het bevallingsproces zo natuurlijk en ontspannen mogelijk  in te gaan en onzekerheden rondom bevallen te verminderen zodat jullie je echt een team voelen tijdens de geboorte van jullie kindje.

De partnerles is bedoeld voor jullie als je rond de  28-36 weken zwanger bent. Tijdens de les komen er verschillende onderwerpen aan bod over de bevalling, bevalhoudingen, adem, massages e.d.  Ik begeleid jullie a.h.w. door het bevalproces heen zodat je gebruik maakt van wat je zelf voelt en weet en jullie vol vertrouwen kunnen uitzien naar de geboorte van jullie kindje!

Ontspannen is het sleutelwoord bij een goede bevalling.

Iedereen kent wel momenten van een aangename, diepe ontspanning. Maar evenzo goed is het kunnen ontspannen niet altijd zo gemakkelijk!   Leren schakelen naar  diepe ontspanning is je sleutel tot vertrouwen, kalmte en rust.

Zij: je bent op jezelf geconcentreerd en je aandacht is naar binnen gericht waardoor je  een lagere pijnbeleving en snellere ontsluiting bereikt.

De partner: je weet wat er gebeurt, hoe je er in volste vertrouwen kunt zijn voor haar en alles toepast wat je geleerd hebt. De ervaring leert dat door ontspannen de bevalling vlotter en soepeler kan verlopen. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling.

Angst of spanning, zelfs de gedachte aan pijn (!!) maken dat je het natuurlijke bevallingsproces tegenwerkt, en daarmee de pijn onnodig versterkt! En daarmee het proces vertraagt. Leer dat er  verschillende dingen zijn die jullie zelf kunnen doen om met dit intense proces van bevallen om te gaan en je zo ontspannen en comfortabel mogelijk te voelen.

Programma 

Leren schakelen van angst voor pijn naar vertrouwen en diepe ontspanning, weten hoe haar optimaal te ondersteunen:

 • Adem en perstechnieken . We gaan meerdere technieken écht oefenen om beter te leren omgaan met de pijn en de contracties/weeën rustig en kalm op te vangen. Door de ontspannen adem voel je je prettiger, minder angstig en geef je de goede bevalhormonen de ruimte.
 • Herkennen en schakelen van je normale reactie op de intensiteit van de weeën (om er zover mogelijk bij vandaan te gaan) naar relaxen en ontspannen en bewuste adem: hierdoor in vertrouwen, relaxt, het natuurlijke bevalproces ondersteunen. Je partner als steun en coach.
 • Positieve mindset. Je bereid je ook mentaal voor en kan je kind rustiger, comfortabeler en vol vertrouwen op de wereld zetten
  Herkennen van de fases van de bevalling.
 • Natuurlijke pijnstillers in je lijf een ‘boost’ geven: aandacht voor het geven van massages (over de kleren heen) en je spieren laten ontspannen zodat je je kalm en gesteund voelt.
 • Drukpunten in haar lichaam die je tijdens kunt vinden om de bevalling soepeler te laten verlopen.
 • Houdingen en ontspanningsoefeningen tijdens de bevalling (ook als er wat ‘hobbels en kronkels’ in het geboorteproces zijn).

Data

 • Zaterdag18 april 10.40-12.40uur ONLINE
 •  Zaterdag 6 juni  10.40-12.40uur
 •  Zaterdag 8 augustus 09.30-11.30uur
 •  Zaterdag 10 oktober 09.30-11.30uur
 •  Zaterdag 19 december 09.30-11.30uur

De Mini bevalcursus Samen Ontspannen bevallen is een optimale voorbereiding samen op de geboorte van jullie kindje. Jullie betalen voor deze les, 4 lessen van je kaart.

In principe wordt de les elke 2 maanden gegeven, nieuwe data volgen.

Willen jullie je samen nog uitgebreider voorbereiden op de geboorte van jullie kindje? Elke maand wordt een dagcursus ‘Positief en Ontspannen bevallen’ gegeven; een dagcursus voor stellen.