Mini bevalcursus Samen Ontspannen bevallen

Wil je het gevoel hebben van samen, ontspannen bevallen?  Veel tips horen en goed voorbereid zijn voordat de bevalling zich aandient? En met een positief gevoel van vertrouwen bevallen?

Dan is deze partnerles wellicht iets voor jullie… in 2 uurtjes je optimaal voorbereiden door samen te oefenen en het krijgen van handige, praktische tips. Uiteraard ontvangen jullie een uitgebreide reader zodat je thuis verder kunt met de voorbereiding op de geboorte van jullie kindje.

Ook je partner heeft een cruciale rol tijdens de bevalling als je weet hoe je als partner kan ondersteunen! De les is aanvullend op de lessen op de wekelijkse lessen Stralend zwanger en ontspannen bevallen, die de zwangere alleen doet.

Tijdens de wekelijkse lessen “Stralend zwanger en ontspannen bevallen” wordt al veel aandacht besteed aan ontspanning. Kunnen ontspannen is een van de belangrijkste zaken bij bevallen. Daarnaast je lichaam soepel, veerkrachtig en sterk houden om te kunnen genieten (zonder klachten) van je zwangerschap én houdingen en bewegingen die je optimaal voorbereiden op de bevalling.

Deze  partnerles  geeft jullie handvatten om beter met pijn om te gaan en onzekerheden rondom bevallen te verminderen. Voor de partner is het fijn te leren op welke manieren jou zo goed mogelijk te ondersteunen zodat jullie je echt een team voelen tijdens de geboorte van jullie kindje.

Het samen beleven van de geboorte van jullie kind.

De partnerles is bedoeld voor jullie als je rond de  28-36 weken zwanger bent. Tijdens de les komen er verschillende onderwerpen aan bod over de bevalling, zodat jullie goed voorbereid zijn op wat er komen gaat. Ik begeleid jullie a.h.w. door de bevalling heen zodat je gebruik maakt van wat je zelf voelt en weet en jullie vol vertrouwen kunnen uitzien naar de geboorte van jullie kindje!

Partners kunnen veel meer doen dan jullie beiden denken!

Samen op zoek naar wat werkt, je laten informeren, keuzes maken in betrokkenheid en weten wat je kunt doen. Het hoort allemaal bij een goede voorbereiding.

Je samen voorbereiden (niet als partner aan de zijlijn staan) en weten wat je ongeveer kunt verwachten en wat handige tips zijn…. Het is lastig aanwezig te zijn als je als partner in een emotionele achtbaan getrokken wordt. Je draagt die spanning en onzekerheid over op haar waardoor de kans op een ontspannen bevalling en fijne ervaring minder vanzelfsprekend wordt. Tijdens de bevalling is het je aanwezigheid, het teamgevoel, de steun en de kracht die je haar geeft.  Een goede voorbereiding vergroot de kans op een fijne ervaring, laat ook de overgang naar het ouderschap soepeler verlopen en geeft een stevige basis voor de start van fantastisch ouderschap.

Ontspannen is het sleutelwoord bij een goede bevalling.

Iedereen kent wel momenten van een aangename, diepe ontspanning. Maar evenzo goed is het kunnen ontspannen niet altijd zo gemakkelijk!   Leren schakelen naar  diepe ontspanning is je sleutel tot vertrouwen, kalmte en rust: je bent op jezelf geconcentreerd en je aandacht is naar binnen gericht waardoor je  een lagere pijnbeleving en snellere ontsluiting bereikt. De ervaring leert dat door ontspannen de bevalling vlotter en soepeler kan verlopen. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling.

Angst of spanning, zelfs de gedachte aan pijn, maken dat je het natuurlijke bevallingsproces tegenwerkt, en daarmee de pijn onnodige versterkt! En het proces vertraagt. Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om met de pijn om te gaan en je zo ontspannen en comfortabel mogelijk te voelen.

Je bereid je ook fysiek voor. Voorafgaand aan en tijdens de partnerlessen de  wekelijkse lessen ‘Stralend zwanger en Ontspannen bevallen’ : lichaamsgerichte oefeningen om je lichaam  soepel en sterk te houden, je kindje  in een optimale positie te brengen, weten welke bevalhouding fijn zijn, ademtechnieken te leren en je bekkengebied te openen.

Programma

Leren schakelen van angst voor pijn naar vertrouwen en diepe ontspanning, weten hoe haar optimaal te ondersteunen:

  • Adem en perstechnieken . We gaan meerdere technieken oefenen om beter te leren omgaan met de pijn en de contracties/weeën rustig en kalm op te vangen . Door de ontspannen adem voel je je prettiger, minder angstig en geef je de goede bevalhormonen de ruimte.
  • Natuurlijke pijnstillers in je lijf een ‘boost’ geven: aandacht voor het geven van massages (over de kleren heen) en  bepaalde punten  die je kunt masseren die het vrijkomen van lichaamseigen pijnstillers bevorderen zodat je je kalm en gesteund voelt.
  • Positieve mindset. Je bereid je ook mentaal voor en kan je kind rustiger, comfortabeler en vol vertrouwen op de wereld zetten
  • Herkennen van de fases van de bevalling.
  • Herkennen en schakelen van je normale reactie op de intensiteit van de weeën (om er zover mogelijk bij vandaan te gaan) naar relaxen en ontspannen: diepe ontspanning ondersteunt jou en het geboorteproces tijdens de bevalling
  • Houdingen en ontspanningsoefeningen tijdens de bevalling (ook als er wat ‘hobbels en kronkels’ in het geboorteproces zijn).

Data

  • Wordt bekend gemaakt tijdens de wekelijkse zwangerschapsyoga lessen

In principe wordt de cursus elke 2 maanden gegeven.

Kosten

Bij deelname lessen aan de lessen ‘Stralend zwanger en ontspannen bevallen’, betaal je voor deze les samen, 4 lessen van je kaart.

Willen jullie je samen nog uitgebreider voorbereiden op de geboorte van jullie kindje? Elke maand wordt een dagcursus ‘Positief en Ontspannen bevallen’ gegeven; een dagcursus voor stellen.