Zwanger en geboorte cursussen

Als je zwanger bent, verandert er veel. En het is fíjn om

 1. Bewust en ontspannen te genieten van je zwangerschap
 2. Je voor te bereiden en de meest optimale situatie te creëren voor een comfortabele, ontspannen geboorte.

 

Wil je weten wat je kunt verwachten van zwangerschapscursussen?

Als je zwanger bent…

 • Het is tegelijkertijd heel gewoon én ongelooflijk hoe je lijf zich op natuurlijke manier instelt om je baby te laten groeien, ontwikkelen en geboren te laten worden.
 • Er is meer bloed in je lichaam zodat je hart harder moet  werken. Niet zo vreemd dus dat je buiten adem bent als je trappen moet klimmen of een stukje rent.
 • Je baby groeit, wil kunnen bewegen en vaak is het voor jou even wennen aan je veranderende lichaam. Het betekent een zwaardere belasting  op je spieren en gewrichten waardoor je houding verandert en je alert moet zijn om jezelf in goede conditie te houden.
 • Tegelijkertijd zorgen hormonen er al vroeg in de zwangerschap ervoor dat je banden en gewrichten zachter worden om –als de tijd daar rijp voor is – de baby geboren te laten worden.
 • Het is dus zaak je lichaam in goede balans te houden om klachten (zoals veel voorkomende rug- en bandenklachten) te voorkomen of te verminderen!
 • Maar ook emotionele balans is een must in de voorbereiding op je bevalling. Als je je zorgen maakt of angstig bent, geeft dit stress.  Een gezonde mindset betekent bewust kunnen schakelen naar ontspannen, vol vertrouwen je bevalling tegemoet zien én vol vertrouwen in je lijf, jezelf, je partner en je kindje bevallen!

 

Een optimale voorbereiding om te genieten van je zwangerschap en zowel ontspannen als krachtig en sterk te zijn tijdens de bevalling, met vertrouwen in je lichaam. Je kunt bij mij kiezen voor:

I  Mindful yogalessen ‘Stralend zwanger en ontspannen bevallen’

II Dagcursus voor stellen als voorbereiding op de geboorte met concentratie, ontspanning-, adem- en visualisatie en je mindset

 

Ben je aanvullend verzekerd? Dan worden beide cursussen door de meeste verzekeringen (deels of geheel) vergoed. Je eigen risico wordt daarbij niet aangesproken. Ik ben aangesloten bij beroepsvereninging BATC. Mindful Moves is door mij opgericht en onderdeel van Cocoach.nu.  www.mindfulmoves.nl  en www.cocoach.nu (ingeschreven bij KvK).

 

Wat hebben beide cursussen gemeen?

 • Geen zweverige toestanden. Niets van dat. Je leert vertrouwen in je lijf met een mindset van focus en ontspanning om makkelijk te ontspannen en bewust tijd te maken met je ongeboren baby en je lichaam te vertrouwen in het bevallingsproces. Het zal je lijf helpen om endorfine (natuurlijke pijnstiller) en  het bevallingshormoon oxytocine aan te maken tijdens de geboorte. Die kracht van pure ontspanning krijg je door herhaling van de oefeningen. Door te oefenen, leer je dit jezelf aan en het je eigen te maken.
 • Het zijn praktische lessen om optimaal te kunnen genieten van je zwangerschap en je voor te bereiden op de bevalling. Je werkt o.a. met verschillende ademhaling- en ontspanningstechnieken.
 • Vertrouwen in jezelf. Je leert technieken waar je je hele leven profijt van hebt. De herhaling van de oefeningen geeft je op bewust en onbewust niveau  de ‘tools’ om met pijn om te gaan, beter te concentreren, stressvolle situaties te managen en/of om beter te slapen.
 • Ontspannen bevallen. Steeds meer vrouwen leren deze manier van ontspannen zwanger zijn en bevallen kennen.
 • Pure focus. In films of uit verhalen van vrouwen die bevallen zijn, maar ook vanuit eigen ervaringen neem je gedachten, beelden en angsten mee in de negen maanden van zwangerschap, waar je je druk over kunt maken. Je krijgt nu ‘tools’  aangereikt om naast diepe ontspanning, te focussen en zo het natuurlijke proces van bevallen te kunnen ondersteunen.
 • Relaxte baby’s. Alle baby’s stemmen zich in de buik al af op de stemmingen, gedachten en emoties van de moeder. Als een vrouw zich de kunst toe-eigent tijdens de zwangerschap en bevalling, zich af te stemmen op de signalen die het lichaam geeft en kan schakelen naar rust en ontspanning, geeft dit moeder én baby een stevige basis.
 • Beide cursussen zijn een mooi begin van een ontspannen en bewuste vorm van ouderschap. Na de bevalling zijn er ondersteunende en ontspannen lessen ‘Mam & Baby yoga’ en ‘Babymassage’. Je brengt een nieuwe balans in je leven na de enorme verandering die een baby met zich meebrengt door op kalme manier voor je baby te zorgen, en aandachtvol te reageren op de signalen die je baby geeft.

 

Informatie

Mindful yoga lessen ‘Stralend zwanger en ontspannen bevallen’

Dagcursus voor stellen als voorbereiding op de geboorte met concentratie, ontspanning-, adem- en visualisatie en je mindset.

 

 

Ineke van Os trainer/docent.

Ik heb diverse specialistische opleidingen en cursussen gevolgd om vrouwen tijdens en rond de zwangerschap te ondersteunen. O.a.

 • prenatale en postnatale yoga,
 • specifieke oefeningen die helpend zijn bij o.a. stuitligging, bekkenpijn, voor angst complicaties, inleiding of keizersnede en bij 40+ weken zwangerschap.
 • mam&baby yoga,
 • massage (voor ontspanning tijdens de zwangerschap en babymassage).
 • mindfulness,
 • hypnobirthing,
 • Daarnaast ben ik ingeschreven als natuurgeneeskundig therapeut.